Taşımacılık faaliyetlerinden gelir elde etmek isteyen kişilerin, yurtiçinde yapacağı işlemlerde K1 belgesi bulundurması gerekmektedir. K1 belgesi, yurtiçinde belirlenen rotada taşımacılık işlemi yapan araçlarda bulunmaktadır. Herhangi bir nedenden dolayı K1 belgesinin bulunmaması durumunda, ticaret işlemlerinde kullanılan araçlara cezai yaptırım uygulanmaktadır. Ticaret amacıyla eşya taşımacılığı yapan gerçek ya da tüzel kişiler, ilgili kurumlardan K1 belgesi almakla yükümlüdür. Yurtiçi ve şehir içi taşımacılık faaliyetlerinde bulunan tüm firmaların, kullandıkları araçlara K1 belgesi alması gerekmektedir. K1 belgesine sahip olan araçlar, 75 tona kadar eşya taşıma hakkına sahip olmaktadır.
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 01.01.2019 tarihinden bu yana verilen TİO belgesi, dört farklı lojistik alanında (karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu) faaliyet gösteren şahıs veya şirketlerin hak ve sorumluluklarını tayin ediyor. TİO belgesi güvenli taşımacılık hizmeti vermek isteyen lojistik firmaları ve şahıslara iş yapabilme yetkisi veriyor. Ayrıca önceden karayolu lojistiğinde geçerli olan R1 ve R2 onay dokümanları, TİO yetki belgesi ile değiştirilerek yenilenebiliyor. Alınan TİO belgesinin geçerlilik süresi dönüştürülen R1 ve R2 belgelerinin geçerlilik süresine tekabül ediyor. Yine Demiryolu İşletmeciliği Yetkilendirme Yönetmeliği gereğince verilen DD belgesi de TİO belgesine dönüştürülebiliyor. Öte yandan TİO yönetmeliği kapsamında denizyolu ve havayolu ile taşımacılık yapan şahıs ve şirketlerin de bakanlıktan TİO yetki belgesi alması esas kabul ediliyor.
Üst Düzey Yönetici (ÜDY): Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren bir gerçek veya tüzel kişiliği temsil ve ilzam ederek ve/veya bu kişilerin faaliyetlerini fiilen sevk ve idare ederek sürekli ve etkin bir şekilde yöneten yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyesi, genel müdür, genel koordinatör, genel sekreter ve benzeri konumdaki veya bu unvanlarla istihdam edilen kişilerdir. Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği kapsamında taşıma işleri faaliyeti gösteren kurum ve kuruluşlarda gerçek ve tüzel kişiliği temsil ve ilzam ederek ve/veya bu kişilerin faaliyetlerini fiilen sevk ve idare ederek sürekli ve etkin bir şekilde yöneten şirket müdürü, genel müdür, genel müdür yardımcısı, genel koordinatör, genel sekreter, birim başkanı unvanlar ile görev yapan ÜDY belgesine haiz kişilerdir.
Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren bir gerçek veya tüzel kişiliğin veya buna ait bağımsız bir birimin taşımacılık faaliyetlerini sürekli ve etkin bir şekilde sevk ve idare eden müdür, şef, uzman, operasyon yöneticisi ve benzeri unvanlarla görev yapan kişilerdir. Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren bir gerçek veya tüzel kişiliğin taşıma işleri organizatörlüğü faaliyetlerini sürekli ve etkin bir şekilde sevk ve idare eden sahip, temsile yetkili ortak ve bu bağlamda istihdam edilen ODY belgesine haiz kişilerdir.
Kalfalık belgesi, bir kişinin mesleğini icra edebilmek için yeterliliğinin olduğunu ispat eden bir belge niteliğindedir. Bazı meslek gruplarında kalfa ve usta çalıştırmak zorunlu olup çalışan kişinin de kalfalık belgesi sahibi olması gerekmektedir.
Ustalık Belgesi: Bir meslek dalında en üst düzeyde bilgi ve tecrübeye sahip olan kişilere verilir. Usta belgesi sahibi kişiler, kendi işlerini açabilir veya sektörde lider pozisyonlarında çalışabilirler. Usta belgesi, uzun yıllar boyunca deneyim kazanmış ve mesleğinde en üst seviyede yetkinliğe sahip kişilere verilir.
Usta öğretici belgesi, bir meslekte yeterli tecrübeye ve bilgiye sahip olup bu bilgilerini ve tecrübelerini başka insanlara aktarmaya yeterli olduğunu gösteren belgedir. Yani Usta Öğretici Belgesi bir konuda eğitim verebileceğinizi gösteren bir eğitici belgesidir. Usta öğretici belgesi eğitim alanında çalışmak isteyenler için son derece prestijli bir belgedir.